Festes d'Es Castell, Sant Jaume 1996.


Els actes amb motiu de les Festes de Sant Jaume comencen en torn del 15 i es perllonguen fins a final de mes. Actualment, gairebe a tots els municipis de Menorca, els "protocols" que regeixen les Festes de Cavalls i que tradicionalment s’havien tramés oralment s' han fixat i redactat, i ha estat tambe així a la vila.


Tot seguint els protocols, a principis de juny, en línia de continuitat amb l'antiga Obreria de Sant Jaume, I' Ajuntament nomena la Junta de Caixers, que es integrada pel Caixer Batle, pel Caixer Capella (tambe dit Capellana), pel Caixer Pages, pel Caixer Menestral i pel Caixer Fadri (tambe anomenat Caixer Sobreposat), la qual organitza i presideix la cavalcada i els actes tradicionals de la festa.


El dissabte de Sant Jaume, cap a les 4 de la tarda, quan les campanes repiquen, es constitueix la cavalcada tot seguint els rituals obligats; l’últim d'entrar-hi es el Caixer Batle, que repleguen a 1'Ajuntament. Des d'alla fan un recorregut pels carrers de la poblacio fins a l'esglèsia; descavalquen i assisteixen a completes.


A la sortida, tornen a 1'Ajuntament, saluden l’es autoritats i es dona l'ordre per tal que comenci el "Jaleo". Els cavallers entren a la plaça de dos en dos i fan un "caragol" de tres voltes, acomplertes les quals s'acomiaden amb els acompanyaments rituals. Mes tard, a peu, es tornen a trobar per assistir a una beguda que ofereix el Caixer Batle a I'Ajuntament.


El dia principal, repicada de campanes, coets i cercavila amb banda de musica, gegants i cap-grossos. El "Fabioler" replega la cavalcada, que torna a recorrer els carrers de la vila i acaba a I' Ajuntament, on descavalquen. A peu, acompanyats per la banda de musica i pels cap-grossos, van fins a l' esglesia per oir la Missa dels Caixers. Els cavallers, quan entren a l'esglesia, criden “Glorios sant Jaume” (crit de salutacio usat durant les festes que es correspost de la mateixa manera). Durant l'ofertori es rega amb aigua-ros el cap dels assistents amb una maratxa.


A la sortida, tornen a l'Ajuntament. Es costum, relativament recent, que els joves es posin davant de la comitiva per tal de no deixar-la avançar, de manera que s'inverteixen entorn de 2 hores per a fer un cami que es podria recorrer sense presses en 10 minuts. Quan finalment arriben a la plaça, el "Jaleo" torna a començar.


En acabat, es lliura als cavallers una canya verda amb una cullereta de plata i s'acomiada la comitiva de la manera acostumada. Es retroben a peu per anar a I'Ajuntament, on els ofereixen una beguda i els donen, a mes, una aluda i una paga simbolica equivalent al preu que es fa pagar per ferrar un cavall. Despres d'aquesta recepcio, els caixers que ho vulguin fer van per les casses repartint aigua-ros amb un porro i per la tarda s'han recuperat les corregudes de cavalls al carrer.


Vos agraïriem que ens fessiu arribar els vostres comentaris.



Foto cedida por Foto Carlos -Carrer Gran, 54 Es Castell-